PDA

Επιστροφή στο Forum : Αυξάνονται οι τιμές των διοδίων στο εθνικό οδικό δίκτυο


Xouanita
01-04-08, 21:27
"Νέες αυξημένες τιμές που θα ισχύσουν από τις 2 Απριλίου ανακοίνωσαν τρεις κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση τμημάτων του εθνικού οδικού δικτύου με τη μέθοδο της παραχώρησης.

Τα διόδια στους βασικούς σταθμούς όπως οι Αφίδνες και το Σχηματάρι αυξάνονται για τα ΙΧ από 2 ευρώ σε 2,75 ευρώ και στο δρόμο Κορίνθου-Τριπόλεως από 2 ευρώ για τα ΙΧ στα 2,90 ευρώ.

Ειδικότερα, η κοινοπραξία «Νέα Οδός ΑΕ», που κατασκευάζει την Ιονία Οδό από το Αντίρριο μέχρι τα Γιάννενα και θα εκμεταλλεύεται λειτουργώντας παράλληλα και συντηρώντας το τμήμα του ΠΑΘΕ από τη Μεταμόρφωση Αττικής μέχρι τη Σκάρφεια Λοκρίδος, ανακοίνωσε τις εξής τιμές:

Στις Αφίδνες (Κιούρκα), το Σχηματάρι και την Τραγάνα τα δίκυκλα και τα τρίκυκλα θα πληρώνουν 1,90 ευρώ, τα ελαφρά οχήματα με ύψος μέχρι 2,20 μέτρα θα πληρώνουν 2,75 ευρώ, τα φορτηγά, λεωφορεία κλπ μέχρι τέσσερις άξονες 6,90 ευρώ και τα φορτηγά με περισσότερους από τέσσερις άξονες 9,60 ευρώ.

Οι τρεις συγκεκριμένοι σταθμοί θα λειτουργούν όπως είναι σήμερα, δηλαδή θα καταβάλλουν διόδια μόνο όσοι κατευθύνονται στο ρεύμα από Αθήνα προς Λαμία-Λάρισα-Θεσσαλονίκη.

Αυξήσεις από τις 2 Απριλίου ανακοίνωσε και η κοινοπραξία «Μορέας ΑΕ» που κατασκευάζει τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα. Τα δίκυκλα και τρίκυκλα θα πληρώνουν στους σταθμούς διοδίων που λειτουργούν σήμερα στο Σπαθοβούνι και τη Νεστάνη 2 ευρώ, ενώ τα ΙΧ και τα οχήματα μέχρι 2,20 μ. ύψος θα πληρώνουν 2,90 ευρώ. Τα οχήματα με δύο ή τρεις άξονες και ύψος πάνω από 2,20 μέτρα θα πληρώνουν 7,20 ευρώ και τα οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες θα πληρώνουν 10,10 ευρώ.

Τα διόδια θα λειτουργούν όπως είναι σήμερα, θα καταβάλλεται δηλαδή αντίτιμο μόνο προς μια κατεύθυνση. Η εταιρεία Μορέας ανακοίνωσε ότι θα λειτουργεί στους δύο αυτούς σταθμούς διοδίων και ο πομπoδέκτης ή e-pass της Αττικής Οδού.


Νέες αυξημένες τιμές θα καταβάλλουν οι οδηγοί από τις 2 Απριλίου και στα διόδια Πελασγίας, Μοσχοχωρίου, Τεμπών και Λεπτοκαρυάς, ενώ και οι τέσσερις αυτοί σταθμοί διοδίων θα λειτουργούν εφεξής και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Τα δίκυκλα και τα τρίκυκλα προς Αθήνα, αλλά και προς Θεσσαλονίκη, θα καταβάλλουν στην Πελασγία 1,30 ευρώ, στο Μοσχοχώρι 1,80, στα Τέμπη 0,90 και στη Λεπτοκαρυά 1,60 ευρώ.

Τα ελαφρά οχήματα με ύψος έως 2,20 μ. θα καταβάλλουν στην Πελασγία 1,90 ευρώ, στο Μοσχοχώρι 2,50, στα Τέμπη 1,30 και στη Λεπτοκαρυά 2,20 ευρώ. Τα φορτηγά με 2 ή 3 άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20 μ. θα καταβάλλουν στην Πελασγία 4,60 ευρώ, στο Μοσχοχώρι 6,30, στα Τέμπη 3,30 και στη Λεπτοκαρυά 5,60 ευρώ. Τα φορτηγά με τέσσερις και πάνω άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20 μέτρα, θα καταβάλλουν στην Πελασγία 6,50 ευρώ, στο Μοσχοχώρι 8,80, στα Τέμπη 4,60 και στη Λεπτοκαρυά 7,80 ευρώ.

«Νέο χαράτσι σε βάρος των εργαζομένων αποτελούν οι αποφάσεις αύξησης των διοδίων περίπου κατά 30%» δηλώνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του. «Το ύψος της αύξησης ήδη εξανεμίζει την κατάπτυστη αύξηση που υπέγραψαν η ΓΣΕΕ και ο ΣΕΒ. Επιβεβαιώνεται σε όφελος ποιων λειτουργούν και οι συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις» προστίθεται.

H νέα τιμολογιακή πολιτική είναι σύμφωνη με τις συμβάσεις παραχώρησης που έχουν επικυρωθεί και απο την ελληνική Βουλή, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος."



(πηγή: in.gr)

Κοκκινονίκος
01-04-08, 22:10
καλό πάσχα...

Savroy
01-04-08, 22:12
δύο πράγματα μπορεί να συμβούν... ή ο δρόμος θα είναι φοβερός τύπου αττικής οδού ή εγνατίας οπότε οι έλληνες θα την χρησιμοποιούν δε θα έχουν λεφτά για βενζίνη και διόδια, θα παίρνουν σαράβαλα και θα σκοτώνονται...ή θα είναι προχειροκατάσταση (όπως ακριβώς και αυτες που έχουμε τώρα έτσι ήταν και τότε) θα αρνούνται να την χρησιμοποιήσουν θα πηγαίνουν από τις παλιές και λόγω κακού οδικού δικτύου θα σκοτώνονται.

Xouanita
01-04-08, 22:23
δύο πράγματα μπορεί να συμβούν... μπλα-μπλα-μπλα-μπλαμπλα-μπλα-μπλα-μπλαμπλα-μπλα-μπλα-μπλα και θα σκοτώνονται...ή μπλα-μπλα-μπλα-μπλαμπλα-μπλα-μπλα-μπλαμπλα-μπλα-μπλα-μπλα θα σκοτώνονται.

Σωστός! :D

pastoula
02-04-08, 00:36
δεν παιζει να ειναι πρωταπριλιατικο, ε?

maRtina
02-04-08, 09:19
λεει και για τη ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ λεει και για τη Λεπτοκαρυα ! ερε μεγαλεια και δοξες το χωριο μου !!!!!δεν μπορουσε να ακουγόταν για κατι καλό όμως?

Τα δικά μας τα διοδια τα πήρε ιδιώτης και την προηγουμενη εβδομαδα μιλουσα με κατι συνχωριανους μου , μου πανε πως τα ΙΧ πληρωνουν τελος 4,00 ευρω απο 2 που ήτανε και πληρώνουν και στο πηγαινε και στο έλα :mlk: :mlk:
....εχει κατι καλους χωματοδρομους!!!! Όποιος έχει όρεξη για Καμελ τροφι .....

soraver
02-04-08, 09:35
ante kalo mhna

maRtina
02-04-08, 09:39
? λες να μου ειπανε ψεματα για το τελος? παντως οτι τα πηρε εταιρεια ιδιωτικη ισχυει

Xouanita
02-04-08, 11:14
ante kalo mhna


Ρε μπούφλη, δεν ειναι πρωταπριλιάτικο!!!

pastoula
02-04-08, 11:16
αφου ειναι χαζος! του το ειπα κι εγω χθες!

Xouanita
02-04-08, 11:32
"Σε ισχύ από το πρωί της 2ας Απριλίου οι νέες τιμές των διοδίων σε τμήματα της ΕΟ Αθηνών-Θεσσαλονίκης και στην Κορίνθου-Τριπόλεως. Στους σταθμούς Αφιδνών σημειώθηκαν ουρές χιλιομέτρων, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης των οδηγών, αλλά και της έλλειψης κερμάτων."


(Η τελευταία ενημέρωση του αρθρου, σημερα)

Savroy
02-04-08, 14:20
το ακουσα στο ραδιόφωνο σήμερα... λόγω περίεργων χρεώσεων του στιλ 2,75 ευρώ δεν είχαν ρέστα και κάναν ουρά χιλιομέτρων παροόλο που σε κάποιες στιγμές αφήναν να περάσουν τα αυτοκίνητα δωρεάν για να μειωθεί η ουρά.

Egw
02-04-08, 19:25
Ε, σε λίγο θα τα πάνε 3 για το καλό σας... μην ψάχνεστε για κέρματα.

Το εξοργιστικό είναι ότι τα διόδια δεν μπαίνουν σε καινούριους δρόμους αλλά σε παλιούς που έγιναν με τα χρήματα των φορολογουμένων. Οπότε πληρώσατε να τους φτιάξουν, θα πληρώνετε και για να τους χρησιμοποιείτε. Οι κοινοπραξίες δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτε άλλο εκτός από το να μετράνε τα κέρδη τους (Συντήρηση? Εδώ γελάνε)

Κοκκινονίκος
02-04-08, 20:31
πάλι καλά που δεν τα έβαλαν σε καμία δεη,οτε,εφορία μέσα τέτοια λεφτά :P
ικανούς τους έχω...

soraver
03-04-08, 09:33
kanas dikigoros?
me poio nomo mas epiballoun na plhrwnoume otan xrhsimopoioume to dromo?

maRtina
03-04-08, 09:58
τι πες τωωωρα ρε?

Xouanita
03-04-08, 10:02
Ασε, είχαμε βρει με το Λεωνίδα τη σχετική οδηγία της ΕΕ, η οποια όριζε ρητά ότι πληρώνουμε ΜΟΝΟ σε δρόμους που έχουν κάποιες συγκεκριμμένες προδιαγραφες. Αυτές στάνταρ δεν υπάρχουν, αλλά άντε να βρεις το δίκιο σου :S

maRtina
03-04-08, 10:04
τι πες τωωωωρα ρε (2)

soraver
03-04-08, 12:38
bres mou esu to nomo kai 8a brw egw to dikio mou

Savroy
03-04-08, 20:44
Ασε, είχαμε βρει με το Λεωνίδα τη σχετική οδηγία της ΕΕ, η οποια όριζε ρητά ότι πληρώνουμε ΜΟΝΟ σε δρόμους που έχουν κάποιες συγκεκριμμένες προδιαγραφες. Αυτές στάνταρ δεν υπάρχουν, αλλά άντε να βρεις το δίκιο σου :S

η πιο σωστή άποψη.Αφού κυκλοφορούσε και chain mail που έλεγε να αρνούμαστε να πληρώνουμε διόδια στην ελλάδα διότι πλην αττικής και εγνατίας καμία άλλη εθνική δε πληρεί τις προδιαγραφές ειδικά η κορίνθου πατρών που έχει και την υψηλότερη τιμή στα διόδια.Αυτός ισχυριζόταν οτι αρνήθηκε να πληρώσει τα διόδια για να δοκιμάσει το σύστημα και έλεγε οτι απλά σου σημειώνουν την πινακίδα και περνούν τη τιμή των διοδίων στη φορολογική δήλωση κάτι τέτοιο όπου μετά δε τα πληρώνεις και δε σου λέει κανείς τίποτα γιατί ξέρουν οτι είναι παράνομα.

Η ερώτηση μου όμως καλα...δε θα είχε ντόρος στα κανάλια?

Κοκκινονίκος
03-04-08, 23:16
Ασε, είχαμε βρει με το Λεωνίδα τη σχετική οδηγία της ΕΕ, η οποια όριζε ρητά ότι πληρώνουμε ΜΟΝΟ σε δρόμους που έχουν κάποιες συγκεκριμμένες προδιαγραφες. Αυτές στάνταρ δεν υπάρχουν, αλλά άντε να βρεις το δίκιο σου :S


και το ακόμα χειρότερο έχει ακουστεί ότι οι ξένοι δεν πληρώνουν γιατί ξέρουν για τη σχετικη νομοθεσία...

Κοκκινονίκος
03-04-08, 23:24
κλοπυπαστε από εδώ: http://getzclub.gr/smf/index.php?topic=566.0

Κεφάλαιο 3, αρθρο 7 (και ένα μεγάλο μπράβο στην Ιωάννα που το βρήκε για λογαριασμό φίλου φόρουμ μοτοσυκλέτας)

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31999L0062:EL:HTML

Πιο ειδικά αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι:

2. α) Διόδια και τέλη χρήσης επιβάλλονται μόνο στους χρήστες αυτοκινητοδρόμων ή άλλων οδών με περισσότερες από μια λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, όταν οι οδοί αυτές έχουν χαρακτηριστικά ανάλογα προς τα χαρακτηριστικά των αυτοκινητοδρόμων καθώς και στους χρήστες γεφυρών, σηράγγων και ορεινών διαβάσεων.


Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας νοούνται ως:

α) "αυτοκινητόδρομος": κάθε οδός η οποία έχει μελετηθεί και κατασκευαστεί ειδικά για την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων, η οποία δεν εξυπηρετεί τις παρόδιες ιδιοκτησίες και η οποία:

i) εκτός από ορισμένα σημεία της ή εκτός από προσωρινές διευθετήσεις, διαθέτει, για τις δύο κατευθύνσεις της κυκλοφορίας, διακεκριμένα οδοστρώματα τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους είτε με διαχωριστική νησίδα που δεν προορίζεται για την κυκλοφορία, είτε, κατ' εξαίρεση, με άλλα μέσα,

ii) δεν διασταυρώνεται στο ίδιο επίπεδο με άλλη οδό, με σιδηροδρομική ή τροχιοδρομική γραμμή ή με λωρίδα για πεζούς,

iii) χαρακτηρίζεται συγκεκριμένα ως αυτοκινητόδρομος.



Ο δρομος Πατρων Κορινθου δεν ειναι λοιπον αυτοκινητοδρομος εκτος και αν το iii) δινει την δυνατοτητα ακυρωσης των προηγουμενων.Χλωμο.


ΥΓ. Αλλα ο τιτλος ειναι αυτος....

Οδηγία 1999/62/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Ιουνίου 1999, περί επιβολής τελών στα βαρέα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούν ορισμένα έργα υποδομής


Άλλος φίλος, βέβαια, επισημαίνει τα εξής:


1.Ωστόσο, σε κράτος μέλος στο οποίο δεν υπάρχει γενικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων ή οδών με δύο λωρίδες ανα κατεύθυνση που έχουν παρεμφερή χαρακτηριστικά, είναι δυνατόν να εισπράττονται διόδια ή τέλη χρήσης για τη χρησιμοποίηση της τεχνικώς ανωτάτης κατηγορίας οδών του εν λόγω κράτους μέλους.

2. μπορεί να επιβληθούν διόδια και τέλη χρήσης και για άλλα τμήματα του βασικού οδικού δικτύου, ιδίως
- όταν συντρέχουν λόγοι ασφαλείας,
- σε κράτος μέλος στο οποίο το μεγαλύτερο μέρος της χώρας στερείται συνεκτικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων ή οδών με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση που έχουν παρεμφερή χαρακτηριστικά, στο μέρος αυτό του κράτους αλλά μόνο σε δρόμους που χρησιμοποιούνται για διεθνείς και διαπεριφερειακές μεταφορές βαρέων εμπορευμάτων, εφόσον η κυκλοφορία και η πληθυσμιακή πυκνότητα δεν δικαιολογεί οικονομικά την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων ή οδών με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση που έχουν παρεμφερή χαρακτηριστικά

3.Η παρούσα οδηγία δεν εμποδίζει την εφαρμογή εκ μέρους των κρατών μελών:
α) ειδικών φόρων ή τελών που:
- επιβάλλονται κατά την έκδοση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος, ή
- επιβάλλονται σε οχήματα ή φορτία βάρους ή διαστάσεων εκτός του συνήθους·
β) τελών στάθμευσης και ειδικών τελών για την κυκλοφορία σε αστικές περιοχές·
γ) ρυθμιστικών τελών που σχεδιάζονται ειδικά για την καταπολέμηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης που σχετίζεται με το συγκεκριμένο χρόνο και τόπο.
2. Επίσης, η παρούσα οδηγία δεν εμποδίζει τα κράτη μέλη να αφιερώνουν, για την προστασία του περιβάλλοντος και για την ισόρροπη ανάπτυξη των δικτύων μεταφορών, ένα ποσοστό του δικαιώματος χρήσης ή των διοδίων, εφόσον το ποσό αυτό υπολογίζεται σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφοι 7 και 9.


4."όχημα": όχημα με κινητήρα ή συνδυασμός αρθρωτών οχημάτων που προορίζονται αποκλειστικά για οδικές εμπορευματικές μεταφορές και έχουν μέγιστο επιτρεπόμενο μικτό βάρος τουλάχιστο ίσο προς 12 τόνους.


Φαίνεται ότι το μόνο που ενδιαφέρει την Ευρώπη είναι να μην επιβαρύνονται οι μεταφορές ανάμεσα στα κράτη με κόστος που το παίρνει το κράτος μέλος.

Οπότε το πράγμα είναι (ως είθισται) μπερδεμένο μέχρι αηδίας και ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν τι τους γίνεται, άρα "ο νόμος" εφαρμόζεται κατά το δοκούν από τους εκάστοτε καρεκλοκένταυρους δημόσιους λειτουργούς που τα αρπάνε και τα εξαφανίζουν.
Κάτι που το περίμενα εξάλλου.

soraver
04-04-08, 12:36
p00tses dld

Savroy
04-04-08, 16:47
υπάρχει μόνο ένας τρόπος να μάθουμε την αλήθεια παιδιά.Την επόμενη φορά που θα περάσει κάποιος από τα διόδια ας ρωτήσει πρώτα γίνεται να μην πληρώσω επειδή ο δρόμος δεν πληρεί τις προδιαγραφές, και αν πεί όχι έχετε έτοιμα τα 2,75 μη κάνετε και ουρά!

Xouanita
04-04-08, 19:53
:lool:
Ναι βρε Σαββα, οπωσδήποτε! Θα ρωτήσουμε αυτό και ο υπάλληλος των διοδίων θα μας απαντήσει "Ασφαλώς και μπορείτε να μην πληρώσετε! Εγώ καθομαι εδώ και εισπράττω (παράνομα) ΜΟΝΟ τα κορόιδα που δεν ξέρουν την οδηγία της ΕΕ" :P

Κοκκινονίκος
04-04-08, 21:50
σωστά... δεν ρωτάς.. φεύγεις... και μοιράζεις και φυλλάδια και στους πίσω :P

Savroy
04-04-08, 23:43
ακούστε λίγο για να σοβαρευτούμε... πρέπει να φύγουμε από την νοοτροπία του παιδίου του σχολείου που κάνει σκανταλιά και προσπαθεί να τη σκαπουλάρει.Αν έχουμε δίκιο τότε δε θα σηκωθούμε να φύγουμε για να μας κυνηγά η αστυνομία σα να είμαστε κλέφτες.Ακόμα και στην Ελλάδα έχουμε δικαιώματα ειδικά τώρα με την ΕΕ. Επιμένω θα το πούμε με καλό τρόπο στον υπαλληλο να δούμε τουλάχιστον τι θα πεί.Θα επιμείνουμε λίγο και αν στο τέλος πεί οτι θα πώ στην αστυνομία να σας πιάσει τότε τι να κάνουμε πληρώνουμε εκτός αν έχει κανείς την όρεξη να τρέχει σε δικαστήρια.

Xouanita
04-04-08, 23:49
Μα δεν φωνάζει την αστυνομία. Απλά σου κόβει πρόστιμο 50 ευρουλίνια που το λαμβάνεις μέσω εφοριας. Διαβασα σχετικό άρθρο.

soraver
05-04-08, 00:53
kai egrapses ki edw giati ki auto gia sex milaei e? ;p

Xouanita
05-04-08, 01:13
:lol: :lol: :lol: ΑΚΡΙΒΩΣ!

soraver
05-04-08, 01:24
eides pws ta pianw? eimai polu e3upnos telika

maRtina
05-04-08, 13:43
:linchstill:

SeRxaNiTsa
05-04-08, 17:13
:puke: