Επιστροφή στο Forum : Δύο βραβεία για τον Πλάτωνα
Χθες έλαβα ένα μήνυμα από την International Art Society. Με ενημέρωσαν ότι κέρδισα το Β' και Γ' Βραβείο καλύτερου στίχου και θα τιμηθώ με δύο μετάλλια σε εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο 14 Νοεμβρίου στον Βόλο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που βραβεύομαι. Στο παρελθόν συνέβαλα στη συγγραφή του βιβλίου του Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλου «Φλέρυ Νταντωνάκη: Εγώ είμαι ένα σύννεφο» (Εκδόσεις Ηλέκτρα, 2005) και την ίδια χρονιά τιμήθηκα με το Β’ Βραβείο Καλύτερης Ερωτικής Ποίησης (ελεύθερος στίχος) καθώς και με το Β’ Βραβείο Καλύτερου Ιστορικού Διηγήματος-Πεζογραφήματος στα Σικελιανά 2005 (υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρίας Λογοτεχνών και του Υπουργείου Πολιτισμού).
Το 2008 ήμουν ομιλητής στο 24ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ποίησης και Πεζογραφίας με θέμα «Ο άγνωστος Ανδρέας Κάλβος» ενώ ποιήματά μου συμπεριλαμβάνονται στο «Χρυσό Ανθολόγιο Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» (Εκδόσεις Ίανθος, 2008), το οποίο μεταφράστηκε στα αλβανικά και κυκλοφόρησε στην Αλβανία.
Όσο να 'ναι αισθάνομαι χαρούμενος που η δουλειά μου βρίσκει ανταπόκριση... :confused:
Εκτός αυτών είμαι και συντάκτης στο MusicHeaven στο οποίο αρθρογραφώ και εκ μέρους του οποίου έχω πάρει συνεντεύξεις από τους Μανώλη Φάμελλο, Δημήτρη Μπάση, Γλυκερία, Ελένη Τσαλιγοπούλου κ.α. ενώ σύντομα θα αναλάβω και την αρχισυνταξία σε ένα καινούργιο μουσικό site που θα ''βγει'' τέλη Οκτώβρη.
Ουφ, κουράστηκα! Συγνώμη που περιαυτολόγησα αλλά χάρηκα πολύ με την είδηση! Keep going, λοιπόν! \m/
an kai exw tosh sxesh me thn poihsh oso kai to leptonio me thn anna drouza,CONGRATULATIONS:clap::clap:\m/\m/
Συγχαρητήρια και εις ανώτερα :clap:
Όταν θα πάρεις συνέντευξη απ τον Πορτοκάλογλου, θα με πάρεις μαζί σου, ε;
Υπόσχομαι να μην του σκίσω τα ρούχα :nickred:
:kiallo::kiallo::kiallo::kiallo:
Μπραβο ρε πλατωνα \m/ ειναι τρελη φαση να κανεις το χομπι σου δουλεια :clap:
Μπα, πάλι χόμπι είναι. Η δουλειά πρέπει να σου εξασφαλίζει τα προς το ζειν. Το χόμπι είναι γι' αυτό που σου κάνει κέφι και να έχεις μια ψυχικοπνευματική ισορροπία. Λέμε τώρα...
Για τον Πορτοκάλογλου θα σε θυμάμαι Λατρεία. Χρειάζομαι πάντα κι ένα άτομο για φωτογραφίες (συνήθως παίρνω την Εύη μαζί μου, αλλά στην περίπτωση του Πορτοκάλογλου θα κάνω μια εξαίρεση...)
Μπραβο σου Κωνσταντινε! Μπραβο! :clap::clap::clap::clap::clap:
Συμφωνώ με την απο πάνω .. :P
Αν και θα ήθελα να ακούσω τους στίχους για τους οποίους βραβεύεσαι! :)
Ο.Κ. αλλά μην βαράτε αν δεν σας αρέσουν. Γούστα είναι αυτά οπότε...
ΤΑ ΓΑΛΑΝΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ (Γ' βραβείο)
Τα γαλανά τα μάτια σου
ζηλεύει όλη η φύση
με θάλασσα και ουρανό
τα έχει ζωγραφίσει
Δως μου να πιω τα μάτια σου
δυο στάλες να μεθύσω
και στα κατάρτια σου πανί
θα γίνω, ν’ αρμενίσω
(Ref.)
Το Αιγαίο έχεις φυλαχτό
Θεό τον Ποσειδώνα
αγέρι μου θαλασσινό
και αύρα του χειμώνα
Στα γαλανά τα μάτια σου
θα φύγουμε ταξίδι
και θα σε πάρω αγκαλιά
να σ’ έχω για στολίδι
Το γέλιο σου αγγελικό
Σειρήνων μελωδία
Μοιάζεις με θάλασσα κι εσύ
σαν στίχος Καββαδία
Μαύρο πανί θα τυλίξει το πρόσωπό σου (Μήδεια) (Β' βραβείο)
Θα σε θυμάμαι να γυρνάς σαν την τρελή
μαύρο σκυλί πάνω στην άμμο της ερήμου
για να ξεπλύνεις το αίμα από την ντροπή
βουτάς στο κύμα της σκοτεινής αβύσσου
Μα το κορμί σου θα σαπίζει κάπου εκεί
θα περιμένει να το σώσει κάποια Αντιγόνη
μαύρη κατάρα έχει στη μοίρα σου γραφτεί
να ‘σαι του Άδη η πιο φθηνή του πόρνη
Και αν θελήσεις να ξεπλύνεις τη ντροπή
θα βρεις κλειστή την κλειδωνιά του παραδείσου
στο πρόσωπό σου μαύρο πανί θα τυλιχθεί
δεν θ’ ακουστεί ξανά Σειρήνα η φωνή σου
Μαύρα κοράκια από το αίμα σου θα πιούν
και θα χαθούν απ’ το πικρό αυτό φαρμάκι
γύρω από σένα θάνατο πότιζες τη γη
θα σε τρυπάει μες στα μάτια το αγκάθι
Κι οι Ερινύες σε κυνηγούνε μια ζωή
τις αμαρτίες σου η ίδια δεν αντέχεις
και οι αιώνες θα σου παίρνουν τη ψυχή
αυτήν που πάντα και ποτέ σου δεν θα έχεις
Ανάμεσα στα δύο παραπάνω ποιήματα υπάρχει μεγάλη διαφορά τόσο στη τεχνοτροπία όσο και στη μουσικότητα των στίχων. Εκτός των άλλων υπάρχει και μία διαφορά 10 ετών που γράφτηκε το ένα από το άλλο. Τα "Γαλανά τα μάτια σου" γράφτηκε τον Αύγουστο του 1994 σε μία περίοδο που -παραδόξως- ήμουν σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση, γεγονός που δεν αποτυπώνεται καθόλου στους στίχους. Απεναντίας, είναι αρκετά δροσιστικό και η μουσικότητα των στίχων είναι τέτοια που προσφέρεται άνετα για μελοποίηση. Το έγραψα με σκοπό να έχει κάποιο παραδοσιακό-νησιώτικο σκοπό και νομίζω ότι σε γενικές γραμμές το κατάφερα. Νομίζω ότι θα ταίριαζε σε κάποιον καλλιτέχνη όπως τον Παντελή Θαλασσινό.
Το ''Μαύρο Πανί θα τυλίξει το πρόσωπό σου'' γράφτηκε το 2004 μέσα σε μόλις 5 λεπτά σε μία στιγμή που ήμουν εξαιρετικά οργισμένος. Βγήκε σαν σε αυτόματη γραφή. Ο χρόνος των 10 ετών που το χωρίζει από τα ''Γαλανά τα μάτια σου'' αντικατοπτρίζεται κυρίως στο γεγονός ότι εδώ ο στίχος είναι σαφώς πιο ώριμος, πολύπλοκος και συμβολικός με αρκετές αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα. Προκειμένου να δώσω μία ''μουσική'' ροή στους στίχους, είχα στο νου μου τη μελωδία του ''Φάτα Μοργκάνα'' της Μαρίζας Κωχ (σε στίχους του Καββαδία).
Έτσι, τα ''Γαλανά τα μάτια σου'' και το ''Μαύρο πανί θα τυλίξει το πρόσωπό σου'' συνδέονται με μια αόρατη και με μία ορατή κλωστή. Η αόρατη είναι η αναφορά του Καββαδία στο ένα, ενώ το άλλο βασίστηκε σε μελωδία γραμμένη σε στίχους του Καββαδία. Η ορατή σύνδεση των στίχων είναι η αναφορά στις Σειρήνες (''...Σειρήνων μελωδία'' στο ένα, ''δεν θ' ακουστεί ξανά Σειρήνα η φωνή σου'' στο άλλο).
Το "Μαύρο πανί θα τυλίξει το πρόσωπό σου'' είναι αρκετά δύσκολο για μελοποίηση. Το θέμα του είναι σκληρό και θα έλεγα ότι ταιριάζει μόνο σε κάποιο ροκ συγκρότημα ή τραγουδιστή. Ο μοναδικός μη ροκ καλλιτέχνης που θα μπορούσε να το μελοποιήσει είναι ίσως ο Θάνος Μικρούτσικος.
Όντως ..
Έχω μια αδυναμία στο στίχο, για αυτό ζήτησα κιόλας να τους παραθέσεις! Μπορεί να αγαπήσω ένα τραγούδι, ακόμα και αν δεν ανήκει στα ακούσματά μου η μελωδία του, μόνο και μόνο απο το στίχο!
Το 1ο είναι όντως όμορφο! Όμοφρες εικόνες, απλός και καθαρός στίχος.
Στο 2ο, ένιωσα ένα βάρος στο στήθος .. Δηλαδή το διάβασα όλο με 3 παύσεις. Και μένει ένα βαρύ συναίσθημα στο τέλος! Δεν είναι ότι είναι άσχημο, είναι απλά βαρύ! Βέβαια, πολλοί αντρες θα το αφιέρωναν στις *πρώην* γυναίκες τους .. :lol:
Κοκκινονίκος
21-09-09, 17:10
μπράβο Κωστή :) άντε και όταν κλείσεις 10 χρόνια από το τελευταίο να πάρεις το 1ο βραβείο ;) και πιο σύντομα να το κάνεις δεν υπάρχει πρόβλημα :P
congrats :clap:
ΜΠΡΑΒΟ Πλατωνα!!! Και εις ανωτερα!!!
:excited::excited::excited:
:congrats::congrats::congrats:
:clap::clap::clap::clap::clap::clap::clap::clap::c lap::clap::clap::clap::clap:
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΛΑΤΩΝΑΚΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ
Peirazei pou to eida tora????
Mpravo konstantine :D :)
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.