PDA

Επιστροφή στο Forum : Σαν σημερα... 8/12/09


thiseas
08-12-09, 11:39
1542
γεννιέται η τραγική Βασίλισσα της Σκωτίας, Μαρία Στίουαρτ, που καταδικάστηκε σε θάνατο από την ξαδέρφη της Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας.
1644
σε ηλικία μόλις 18 ετών, η Χριστίνα, γίνεται Βασίλισσα της Σουηδίας.
1730
γεννιέται ο γιατρός και φυσιολόγος, Ίαν Ίγκενχουζ, που ανακάλυψε το φαινόμενο της φωτοσύνθεσης (1779).
1765
γεννιέται ο εφευρέτης Eli Whitney, που δημιούργησε και εξέλιξε διάφορα μηχανήματα, όπως η εκκοκκιστική μηχανή βαμβακιού.
1861
γεννιέται ο γλύπτης Aristide Maillol.
1865
γεννιέται στην Χαμενλίνα της Φινλανδίας, ο συνθέτης Ζαν Σιμπέλιους.
1867
γεννιέται στην Κωνσταντινούπολη ο λογοτέχνης Γρηγόρης Ξενόπουλος.
1886
ιδρύεται η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας και Βιομηχανικών Οργανισμών (AFL- CIO).
1894
γεννιέται ο ευθυμογράφος και σχεδιαστής καρτούν, Τζέιμς Θάρμπερ.
1912
ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Κορυτσά.
1925
γεννιέται ο χορευτής, τραγουδιστής και ηθοποιός, Σάμι Ντέιβις Τζ.
1929
δημιουργείται η πρώτη τηλεφωνική γραμμή για την επικοινωνία των πλοίων με τις ακτές.
1930
Ινδοί εθνικιστές δολοφονούν στο γραφείο του το Βρετανό στρατηγό Νόρμαν Σίμπσον.
1932
η Ιαπωνία δηλώνει στην Κοινωνία των Εθνών ότι, δεν έχει πια κανέναν έλεγχο στην Κίνα.
1940
οι Chicago Bears σημειώνουν ρεκόρ στο NFL (χόκεϊ) όταν κερδίζουν τους Washington Redskins με 73-0.
1941
οι ΗΠΑ και η Βρετανία κηρύττουν τον πόλεμο στην Ιαπωνία, μετά την επίθεση της τελευταίας στο Περλ Χάρμπορ.
1943
γεννιέται ο τραγουδιστής και στιχουργός Τζιμ Μόρισον.
1949
η Μάριον Λέιντγουιγκ ανακηρύσσεται η πρώτη επίσημη παγκόσμια πρωταθλήτρια στο μπόουλινγκ όταν κερδίζει τουρνουά All-Star στο Σικάγο.
1952
ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος αναθέτει στον Σπύρο Μαρκεζίνη το συντονισμό όλης της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
1953
γεννιέται η γνωστή ηθοποιός του Χόλιγουντ, Κίμ Μπάσιντζερ.
1956
ολοκληρώνονται οι 16οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Μελβούρνη, οι οποίοι ξεκίνησαν στις 22 Νοεμβρίου. Έλαβαν μέρος 2.813 αθλητές και 371 αθλήτριες από 67 κράτη σε 17 αθλήματα.
1966
γεννιέται η Ιρλανδέζα ποπ σταρ Σίνιντ Ο΄Κόνορ.
1969
αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που ερχόταν από τα Χανιά, παρασύρεται από την κακοκαιρία και προσκρούει σε λόφο κοντά στην Κερατέα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 90 επιβαίνοντες.
1971
ο Πρόεδρος της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε, αναγγέλλει ότι, το κράτος θα αναλάβει τη διανομή τροφίμων στη χώρα, ως απάντηση στις "διαδηλώσεις της άδειας κατσαρόλας των νοικοκυρών".
1974
διεξάγεται δημοψήφισμα για το Πολιτειακό. Υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας ψηφίζει το 69,2%.
1980
δολοφονείται έξω από το σπίτι του στο Μανχάταν, σε ηλικία 40 ετών το πρώην μέλος των "Μπιτλς", Τζον Λένον, από τον Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν.
1981
ο ηγέτης της Πολωνίας, στρατηγός Βόιτσεκ Γιαρουζέλσκι, θέτει τη χώρα υπό στρατιωτικό νόμο.
1987
ο Ρόναλτ Ρέιγκαν και ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ υπογράφουν συμφωνία για τον αμοιβαίο περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ.
1989
συλλαμβάνεται ύποπτος για την κλοπή του τίμιου σταυρού από τη Μονή Μεγίστης Λαύρας στο Άγιο Όρος, που είχε δωρίσει ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς στον Αθανάσιο Αθωνίτη, ιδρυτή και κτήτορα της Μονής.
1991
οι ηγέτες της Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας συμφωνούν στη διάλυση της ΕΣΣΔ και τη δημιουργία της Κοινότητας Ανεξάρτητων Κρατών (Κ.Α.Κ.) με πρωτεύουσα το Μινσκ.
1992
ο Ντομινίκ Γουίλκινς των Atlanta Hawks και μετέπειτα του Παναθηναϊκού κάνει ρεκόρ στο ΝΒΑ, όταν σημειώνει 23/23 ελεύθερες βολές εναντίον των Chicago Bulls.
1993
ο Λόταρ Ματέους γίνεται ο πρώτος "Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς", μετά από ψηφοφορία των προπονητών της FIFA.
1994
στις ΗΠΑ, υπογράφεται το νομοσχέδιο για την κύρωση της τελικής πράξης της διεθνούς εμπορικής συμφωνίας της GATT, η οποία επικυρώθηκε και από τη Βουλή της Ιαπωνίας.
1995
Ρωσία και Τσετσενία υπογράφουν συμφωνία για την ενσωμάτωση της δεύτερης στη Ρωσική Ομοσπονδία.
1996
η FIFA, με οριστική και αμετάκλητη απόφαση της, κατακυρώνει τον Χουάν Χοσέ Μπορέλι στην ισπανική Ρεάλ Οβιέδο. Ο Μπορέλι από την 1/1/97 οφείλει να αγωνίζεται με την Οβιέδεο σαν κοινοτικός, βάσει των όρων του συμβολαίου, που υπέγραψε με την ισπανική ομάδα στις 24/5/96.
1997
το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ αποφασίζει σχεδόν ομόφωνα να στηρίξει την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη για το Δήμο της Αθήνας, στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

*

Γεννησεις

1865: Ζαν Σιμπέλιους, φιλανδός συνθέτης. («Φινλάντια») [θαν. 20/9/1957]

1867: Γρηγόριος Ξενόπουλος, λογοτέχνης και δημοσιογράφος. [θαν. 14/1/1951]

1943: Τζιμ Μόρισον, αμερικανός τραγουδιστής, ο ηγέτης των «Doors». [θαν. 3/7/1971]

*

Θανατοι

1859: Τόμας ντε Κουίνσι, άγγλος συγγραφέας. («Οι εξομολογήσεις ενός άγγλου οπιομανούς») [γεν. 15/8/1785]

1980: Τζον Λένον, βρετανός μουσικός, μέλος των Beatles. Δολοφονήθηκε στη Νέα Υόρκη από τον Μαρκ Τσάπμαν. [γεν. 9/10/1940]

1994: Αντόνιο Κάρλος Ζομπίμ, βραζιλιάνος συνθέτης. («The girl from Ipanema») [γεν. 25/1/1927]

msl
08-12-09, 11:52
exw mia aporia .. giati ta "gennietai" pou exei panw panw stis xronologies den ta vazei katw stis "gennhseis"? :S :nickred:

ΠΛΑΤΩΝ
15-12-09, 09:55
Έμεινα λίγο πίσω λόγω της απουσίας μου. Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

1542: Γεννιέται η τραγική Βασίλισσα της Σκωτίας, Μαρία Στίουαρτ, που καταδικάστηκε σε θάνατο από την ξαδέρφη της Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας.
Παρατήρηση: Ο τόνος στο επώνυμο ‘‘Στίουαρτ’’ πρέπει να τοποθετηθεί στο ύψιλον, δηλαδή Στιούαρτ.

1987: Ο Ρόναλτ Ρέιγκαν και ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ υπογράφουν συμφωνία για τον αμοιβαίο περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ.
Παρατήρηση: Το όνομα του αμερικανού προέδρου είναι Ronald Reagan και προφέρεται Ρόναλντ Ρίγκαν και όχι Ρόναλτ Ρέιγκαν.

Ευτυχώς άλλα λάθη δεν υπάρχουν, αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι ανάμεσα στα γεγονότα υπάρχουν και πολλά που δεν έχουν καμία απολύτως σημαντικότητα :mlk:

maRtina
15-12-09, 09:57
po po platona xoris pareksigisi , mou 8imises thn katakouzina(xari roma) me thn eleni rantou :hit::hit:

soraver
15-12-09, 10:58
kala eisai
emena mou 8umizei thn papiros larous

pastoula
15-12-09, 11:06
britanica?

maRtina
15-12-09, 13:35
lol

Egw
15-12-09, 19:06
Όμως ο Πλάτωνας έχει απόλυτο δίκιο. Μου σηκώνεται η τρίχα με τα διάφορα λάθη που βλέπω να γράφονται σε κάτι τέτοια κείμενα. Και βέβαια μόνο σε μερικούς τομείς έχω αρκετές γνώσεις για να μπορώ αμέσως να τα καταλάβω. Οπότε φαντάζομαι πόσο περισσότερα λάθη υπάρχουν που δεν τα βρίσκω. ΤΙΠΟΤΕ δεν πρέπει να πιστεύει κανείς χωρίς επαλήθευση.

Τώρα βέβαια ειδικά με το επώνυμο του Reagan το πρόβλημα είναι ότι στα ελληνικά δεν έχουμε τα κατάλληλα γράμματα για να το αποδώσουμε σωστά, μια που ούτε Ρίγκαν ήταν (ούτε φυσικά Ρέιγκαν, όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο Πλάτωνας). Το "ea" προφέρεται κάπως σαν μακρύ "η", ενώ στο δρόμο από το R (που στα αμερικάνικα απαιτεί πολύ διαφορετική θέση της γλώσσας από το Ελληνικό Ρ) για το EA ακούγεται ένας μικρούλης ήχος σαν ένα ελάχιστο "ε". Και το "Α" δεν προφέρεται παρά ελάχιστα - τα άτονα φωνήεντα στα αμερικάνικα προφέρονται με έναν σύντομο απροσδιόριστο ήχο μεταξύ ι, ε, ο, ου και α, ανεξαρτητα από το πώς γράφονται. Οπότε πλησιέστερα θα ήταν αν το γράφαμε Ρίιγκ'ν καταλαβαίνοντας όμως ότι η απόστροφος προφέρεται με εκείνο τον ενδιάμεσο ήχο.

Κι' αυτά για τα γενικής χρήσης αμερικάνικα, γιατί αν αρχίσουμε τις διαλέκτους (νότια, Μποστονέζικα, Χαρλεμιτζίδικα) γίνεται μύλος.