PDA

Επιστροφή στο Forum : Γυναίκα Χ: νέο είδος ανθρώπου!


ΠΛΑΤΩΝ
05-04-10, 07:52
http://truthopia.files.wordpress.com/2009/03/neanderthal_woman.jpg
«Γυναίκα-Χ» : Νέο είδος ανθρώπου, πέραν homo sapiens και Νεάντερταλ

Το ανθρώπινο «οικογενειακό δέντρο» δεν αποκλείεται να χρειαστεί να ξανασχεδιαστεί, καθώς η ανάλυση δείγματος μιτοχονδριακού DΝΑ από ένα απολιθωμένο οστό δαχτύλου που ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία, δείχνει ότι ανήκε σε ένα μυστηριώδες, άγνωστο μέχρι σήμερα, αρχαίο ανθρωποειδές, πιθανότατα σε ένα νέο είδος προγόνου του ανθρώπου.
Είναι μάλιστα η πρώτη φορά, που ανακαλύπτεται νέο είδος ανθρώπου όχι από απολιθώματα, αλλά από την ανάλυση γενετικού υλικού. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, η οποία έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη ανακάλυψη του νάνου «χόμπιτ» της Ινδονησίας και δείχνει ότι τελικά στο, όχι πολύ μακρινό, παρελθόν πολλά συγγενικά ανθρώπινα είδη συμβίωναν στον πλανήτη μας.

http://www.rdos.net/neanderthal.jpg
Η «γυναίκα-Χ», όπως ονομάστηκε το πλάσμα, που ζούσε πριν από 30.000-50.000 χρόνια, είχε ένα κοινό πρόγονο με τους ανθρώπους και τους Νεάντερταλ πριν από περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια, αλλά διαφέρει από αυτά τα δύο είδη.
Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Nature», έγινε από ερευνητές του επιφανούς Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας στη Γερμανία, υπό τον κορυφαίο παλαιοντολόγο και γενετιστή Σβάντε Πάαμπο, με τη συνεργασία Αμερικανών, Ρώσων και αυστριακών ερευνητών.
Για «την κορυφή του παγόβουνου», έκανε λόγο ο παλαιοανθρωπολόγος Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, εκτιμώντας ότι πολλοί περισσότεροι ανθρωπίδες (ανθρωποειδείς), που δεν θα είναι ούτε άνθρωποι ούτε Νεάντερταλ, θα ανακαλυφθούν τα επόμενα χρόνια, ιδίως στην κεντρική και ανατολική Ασία.

http://www.yorku.ca/kdenning/images/representations%20metaphors%20evolution/neanderthal3.jpg
Μέχρι πρόσφατα, οι ανθρωπολόγοι πίστευαν ότι οι Νεάντερταλ και οι άνθρωποι ήσαν οι μόνο ανθρωπίδες που περιπλανιούνταν στην Ευρώπη και στην Ασία κατά την ύστερη Πλειστόκαινο περίοδο. Όμως η ανακάλυψη το 2003 στην Ινδονησία του, ηλικίας 17.000 ετών, μικρόσωμου «χόμπιτ» (Homo floresiensis), που θεωρείται νέο είδος, ήρθε να ανατρέψει αυτή την αντίληψη.

http://blogs.discovermagazine.com/loom/files/2010/03/full-xwoman-tree600.png
Το νέο πλάσμα που ανακαλύφθηκε το 2008 στο σπήλαιο Ντενίσοβα της νότιας Σιβηρίας (στα όρη Αλτάι) από Ρώσους αρχαιολόγους και το οποίο πιθανώς ζούσε κοντά με τους ανθρώπους και τους Νεάντερταλ, επιβεβαιώνει ότι επικρατούσε μια πολύ πιο πολύπλοκη εικόνα, πέρα από το απλοϊκό δίπoλο «σοφός» άνθρωπος (homo sapiens)-Νεάντερταλ.
Αν και το φύλο του πλάσματος δεν είναι γνωστό, ονομάστηκε «γυναίκα-Χ», επειδή τα μιτοχόνδρια (από όπου αναλύθηκε το DNA) κληρονομούνται μέσω της μητέρας. Σύμφωνα με τον Πάαμπο, τα μιτοχόνδρια της «γυναίκας-Χ» διαφέρουν από αυτά του ανθρώπου κατά περίπου 400 «γράμματα» DNA, ενώ οι Νεάντερταλ έχουν τις μισές μόνο διαφορές με τον άνθρωπο.
Είναι, προς το παρόν, αδύνατο για τους ερευνητές να έχουν την παραμικρή εικόνα για το πώς έμοιαζε η «γυναίκα-Χ», απλώς και μόνο με ένα μικρό οστό άκρου, για το λόγο αυτό ο Πάαμπο και οι συνεργάτες του επιφυλάσσονται ακόμα να την χαρακτηρίσουν οριστικά νέο είδος, συγγενικό με τον άνθρωπο.

http://www.dw-world.de/image/0,,5389543_1,00.jpg
Οι ερευνητές ήδη επιχειρούν να «διαβάσουν» γενετικές αλληλουχίες DNA από τα 3,1 δισ. «γράμματα» του γονιδιώματος του πυρήνα του κυττάρου (και όχι των μιτοχονδρίων που βρίσκονται εκτός πυρήνα) της «γυναίκας-Χ». Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε μερικούς μήνες. Οι πρώτες αναλύσεις του μιτοχονδριακού DNA δείχνουν ότι η «γυναίκα-Χ» δεν είχε επιμειξίες ούτε με homo sapiens, ούτε με Νεάντερταλ, αλλά για μια πιο σίγουρη εικόνα θα πρέπει οι ερευνητές να περιμένουν τις αναλύσεις του πυρηνικού DNA.

Σύμφωνα με τις πρώτες γενετικές αναλύσεις, η «γυναίκα-Χ» είχε έναν κοινό Αφρικανό πρόγονο με τον άνθρωπο και τον Νεάντερταλ πριν από 780.000 έως 1,3 εκατ. χρόνια, πριν αρχίσει να μεταναστεύει προς το Βορρά και την Ανατολή. Η μετανάστευση αυτή είναι διαφορετική από εκείνη, που συνέβη πριν από περίπου 500.000 χρόνια από τον Homo heidelbergensis, τον θεωρούμενο ως πρόγονο των Νεάντερταλ, και οδήγησε στην επικράτηση των τελευταίων. Η «γυναίκα-Χ» εξάλλου, επειδή εμφανίστηκε πολύ αργότερα, δεν φαίνεται να συγγενεύει με τον πρόγονο του ανθρώπου, τον «όρθιο άνθρωπο» (homo erectus), που άρχισε να εγκαταλείπει την Αφρική πριν από περίπου 2 εκατ. χρόνια.

Egw
06-04-10, 21:18
Αλλά όλα αυτά δείχνουν ότι ο χαρακτηρισμός "πιθανότατα ... ένα νέο είδος προγόνου του ανθρώπου" είναι εσφαλμένος, αφού δεν ήταν πρόγονος αλλά διαφορετικό κλαδί του δέντρου που δεν άφησε απογόνους.

soraver
07-04-10, 08:17
h erwthsh pou exei shmasia einai
giati eixame tosa kladia ekeinh thn epoxh?

Xouanita
07-04-10, 09:57
h erwthsh pou exei shmasia einai
giati eixame tosa kladia ekeinh thn epoxh?

Υποθέτω πως όπως λ.χ. υπάρχουν πάμπολα ειδη ψαριών ή ζωων, με παραπλήσια εξωτερικά χαρακτηριστικά, έτσι θα υπήρχαν και κάποια ειδη θηλαστικών παραπλήσια με το ειδος του ανθρώπου που εξελίχθηκε στον σημερινο.

Βεβαια θα μου πεις γιατί να επιβιώσει τελικά ΜΟΝΟ ενα ειδος. Μπορει λόγω γονιδίων (να τους έλειπε κάτι που να ηταν απαραίτητο για να προσαρμοστούν σε κάποιες κλιματικές αλλαγες) ή λόγω μικρής γεωγραφικής εξάπλωσης (να ηταν απομονωμένοι σε ένα μόνο σημειο του πλανήτη, να μην εξαπλώθηκαν, και μια αρρώστια να τους θερισε όλους) ή να τους ανακάλυψαν στα πλαίσια εξερευνήσεων κάποτε οι υπόλοιποι άνθρωποι και είτε να τους ξέκαναν είτε να τους αφομοίωσαν.

Χεχεχε, συνειδητοποιώ ότι ξεκινάω να απανταω χωρις να ξερω την απαντηση, και κανω υποθέσεις. Ο,τι να ναι ειμαι :P

pastoula
07-04-10, 10:50
h eimastan pio polemoxareis kai ksepastrepsame tous upoloipoun antagwnistes!

Giati h gh htan "our precious"!

soraver
07-04-10, 12:58
na deis pou pali kapoia mikrh ptanitsa 3ekinhse ton polemo
opws h elenh tou menelaou

pastoula
07-04-10, 14:28
MPAAAAAAAAAAAAAAAA!

h PTANITSA MIA XARA PERNAGE!

OI MALAKES TA ARSENIKA MIA ZWH TA KANOUN SKATA!

Egw
07-04-10, 23:02
na deis pou pali kapoia mikrh ptanitsa 3ekinhse ton polemo
opws h elenh tou menelaou

OI MALAKES TA ARSENIKA MIA ZWH TA KANOUN SKATA!

Πολύ σωστά. Δεν λέει κανένας αρχαίος συγγραφέας ότι η ωραία Ελένη ζώστηκε τα φυσεκλίκια και αποφάσισε να το παίξει Μπουμπουλίνα. Ο Μενέλαος ξεκίνησε τον πόλεμο, αντί να βολευτεί με καμιάν άλλη, λες και είχαν χαθεί οι γυναίκες απ' τη Σπάρτη.

pastoula
08-04-10, 10:53
Πολύ σωστά. Δεν λέει κανένας αρχαίος συγγραφέας ότι η ωραία Ελένη ζώστηκε τα φυσεκλίκια και αποφάσισε να το παίξει Μπουμπουλίνα. Ο Μενέλαος ξεκίνησε τον πόλεμο, αντί να βολευτεί με καμιάν άλλη, λες και είχαν χαθεί οι γυναίκες απ' τη Σπάρτη.

pes ta xrysostome!

soraver
08-04-10, 11:08
einai polu kairo stous agrious kai exei epireasei to deixth nohmosunhs ;p

Xouanita
08-04-10, 12:50
einai polu kairo stous agrious kai exei epireasei to deixth nohmosunhs ;p

Παρατηρηση: μετά το "kai" πρέπει να προστεθει ενα "auto" και μετά το "nohmosunhs" πρέπει να προστεθει ενα "tou"


:lol: :lol: :lol: (κανω λίγο τον ΠΛΑΤΩΝΑ τωρα, μη δινεις σημασια, το απολαμβανω)

pastoula
08-04-10, 13:17
:ok:

Xouanita
08-04-10, 13:31
Ηθελα να το κανω κι εγω μια φορά για να δω πως ειναι :P :thumpsup:
(φυσικά το δικό μου ποστ δεν ειχε κανενα σοβαρο λογο υπαρξης, αλλά αυτό δεν εχει σημασια χαχαχαα)

maRtina
08-04-10, 15:09
xaxaxaxxaxaxa pos nioi8eis tora pou to ekanes?

Xouanita
08-04-10, 17:35
:yahoo: ετσι

soraver
08-04-10, 20:38
apla alla3e to exei me exoun kai eisai mesa
sorry to egrapsa me thn tsimpla sto mati
kai to 8uliko sto thlefwno na fwnazei

Xouanita
09-04-10, 00:26
Χιουμορ κανω βρε, μην ψαρωνεις :P

soraver
09-04-10, 09:34
mmmm
apla ekneurizomao otan kanw la8h

Xouanita
09-04-10, 09:46
Σιγά το λαθος ρε! :SeRxaNouLa:

pastoula
09-04-10, 10:41
mia fora lathos, gia panta lathos!:khg2:

:lool: ti eipa pali?

maRtina
09-04-10, 10:44
:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol: :lol::lol:

:lol::lol::lol::lol::lol::lol:
Πασχαλη Τερζη με θυμησεις " μια φορααααααα"

pastoula
09-04-10, 10:49
:lol::lol::lol: