ΠΛΑΤΩΝ
09-01-11, 08:15
http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/02-12-09/02-12-09_311091_41.jpg
Κορμός με σοκολάτα και πορτοκάλι
Προετοιμασία: 1 ώρα
Ψήσιμο: 15΄
Αναμονή: 3 ώρες
Υλικά (για 12 μερίδες):
Για το παντεσπάνι:
3 κρόκοι αυγών
75 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο
1 κουταλιά κακάο, κοσκινισμένο
120 γρ. ασπράδια αυγών (από 4 μεσαίου μεγέθους αυγά)
90 γρ. ζάχαρη
Για το σιρόπι:
140 γρ. νερό
100 γρ. ζάχαρη
30 γρ. Cointreau (ποτό με γεύση πορτοκάλι) ή λικέρ πορτοκάλι
Για τη γέμιση:
420 γρ. λευκή σοκολάτα
450 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη στον κάδο του μίξερ με το σύρμα μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη μορφή (σαν γιαούρτι)
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι, ακέρωτο
40 γρ. ανθόνερο
Διαδικασία:
Παντεσπάνι: Xτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα (ή με το μίξερ χειρός) τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε χαμηλή ταχύτητα σε μαρέγκα. Οταν η μαρέγκα δέσει και γίνει σφιχτή, προσθέτουμε σιγά-σιγά τους κρόκους και σταματάμε το χτύπημα. Ρίχνουμε το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Απλώνουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα σε ορθογώνιο διαστάσεων περίπου 40x30 εκ. Ψήνουμε για 12-15 λεπτά και στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει.
Σιρόπι: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 1 λεπτό (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να βράζει). Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το ποτό.
Γέμιση: Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (σε κατσαρόλα ή ανοξείδωτο μπολ που στερεώνουμε πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει) ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Αφήνουμε τη θερμοκρασία της λιωμένης σοκολάτας να φτάσει στους 40°-42° C (ελέγχουμε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής ή απλώς την ακουμπάμε με το δάχτυλο - πρέπει να τη νιώθουμε ζεστή) και την ανακατεύουμε απαλά με την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα πορτοκαλιού και το ανθόνερο. Θέλει προσοχή στο ανακάτεμα για να μη μας κόψει.
Συναρμολόγηση: Με πολλή προσοχή γυρίζουμε ανάποδα το παντεσπάνι με τη λαδόκολλα πάνω σε μια άλλη λαδόκολλα και ξεκολλάμε προσεκτικά την πρώτη. Ραντίζουμε το παντεσπάνι με το σιρόπι. Απλώνουμε τα 3/4 της γέμισης στην επιφάνειά του και το τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό («βοηθώντας» το με τη λαδόκολλα). Το αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει και να στερεοποιηθεί, για περίπου 3 ώρες. Με μια παλέτα (φαρδιά σπάτουλα χωρίς χερούλι - στα μαγαζιά με εξοπλισμό κουζίνας) ή με ένα φαρδύ μαχαίρι καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του κορμού με την υπόλοιπη κρέμα, δημιουργώντας πτυχώσεις.
http://wwk.kathimerini.gr/webadmin/taste/PigiGastronomos.gif
Κορμός με σοκολάτα και πορτοκάλι
Προετοιμασία: 1 ώρα
Ψήσιμο: 15΄
Αναμονή: 3 ώρες
Υλικά (για 12 μερίδες):
Για το παντεσπάνι:
3 κρόκοι αυγών
75 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο
1 κουταλιά κακάο, κοσκινισμένο
120 γρ. ασπράδια αυγών (από 4 μεσαίου μεγέθους αυγά)
90 γρ. ζάχαρη
Για το σιρόπι:
140 γρ. νερό
100 γρ. ζάχαρη
30 γρ. Cointreau (ποτό με γεύση πορτοκάλι) ή λικέρ πορτοκάλι
Για τη γέμιση:
420 γρ. λευκή σοκολάτα
450 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη στον κάδο του μίξερ με το σύρμα μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη μορφή (σαν γιαούρτι)
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι, ακέρωτο
40 γρ. ανθόνερο
Διαδικασία:
Παντεσπάνι: Xτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα (ή με το μίξερ χειρός) τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε χαμηλή ταχύτητα σε μαρέγκα. Οταν η μαρέγκα δέσει και γίνει σφιχτή, προσθέτουμε σιγά-σιγά τους κρόκους και σταματάμε το χτύπημα. Ρίχνουμε το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Απλώνουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα σε ορθογώνιο διαστάσεων περίπου 40x30 εκ. Ψήνουμε για 12-15 λεπτά και στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει.
Σιρόπι: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 1 λεπτό (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να βράζει). Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το ποτό.
Γέμιση: Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (σε κατσαρόλα ή ανοξείδωτο μπολ που στερεώνουμε πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει) ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Αφήνουμε τη θερμοκρασία της λιωμένης σοκολάτας να φτάσει στους 40°-42° C (ελέγχουμε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής ή απλώς την ακουμπάμε με το δάχτυλο - πρέπει να τη νιώθουμε ζεστή) και την ανακατεύουμε απαλά με την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα πορτοκαλιού και το ανθόνερο. Θέλει προσοχή στο ανακάτεμα για να μη μας κόψει.
Συναρμολόγηση: Με πολλή προσοχή γυρίζουμε ανάποδα το παντεσπάνι με τη λαδόκολλα πάνω σε μια άλλη λαδόκολλα και ξεκολλάμε προσεκτικά την πρώτη. Ραντίζουμε το παντεσπάνι με το σιρόπι. Απλώνουμε τα 3/4 της γέμισης στην επιφάνειά του και το τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό («βοηθώντας» το με τη λαδόκολλα). Το αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει και να στερεοποιηθεί, για περίπου 3 ώρες. Με μια παλέτα (φαρδιά σπάτουλα χωρίς χερούλι - στα μαγαζιά με εξοπλισμό κουζίνας) ή με ένα φαρδύ μαχαίρι καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του κορμού με την υπόλοιπη κρέμα, δημιουργώντας πτυχώσεις.
http://wwk.kathimerini.gr/webadmin/taste/PigiGastronomos.gif