CON TE PARTIRO / ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ - Γιώργος Νταλάρας, Μάριος Φραγκούλης
Quando sono solo sogno all'orrizzonte
e mancan le parole si lo so che non ce luce
in una stanza quando manca il sole
se non ci sei tu con me, con me su le finestre
mostra a tutti il mio cuore che hai acceso
chiudi dentro me la luce che hai incontrato per strada
Con te partiro paesi che non ho mai
veduto e vissuto con te adesso si li vivro
Con te partiro su navi per mari
che io lo so no no non esistono piu
Con te io li vivro
Con te partiro paesi che non ho mai
veduto e vissuto con te adesso si li vivro
Con te io li vivro
Con te io li vivro
Σαν μικρά παιδιά τα χρόνια, τα χεράκια ανοίγουν, με τυλίγουν
Σε μια νύχτα μεγαλώνουν, νιάτα που παλιώνουν πριν να φύγουν
κι ό,τι περνά πια ποτέ-ποτέ
Θα μεγαλώσω και μαζί μου θα πάρω ό,τι είχα να δώσω
Για ποια χαρά, ποια χαμένη χαρά πάλι θα μετανιώσω
Ποτέ, πια ποτέ, χαρά μου, ποτέ ξανά
αυτά που πονέσαν ποτέ
δε θα γυρίσουν ξανά ποτέ, πια ποτέ
Κι εκείνα που φύγαν, ποτέ ξανά
κι αυτά που θα 'ρθουνε, ποιανού ζωή θα γίνουνε
Όσα ζω θα με νικήσουν, τα κεριά θα σβήσουν, θα ξεφύγουν
κι οι αναμνήσεις σαν διαρρήκτες χρόνια ανοίγουν
Μπρος τα μάτια μου άλλα μάτια σμίγουν
και το ξέρω πως ξανά ποτέ, ποτέ, ποτέ
Ποτέ, πια ποτέ, χαρά μου, ποτέ ξανά...

Το τραγούδι ‘‘Con Te Partiro – Ποτέ ξανά’’ συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο ‘‘Ζωντανή Ηχογράφηση στην Ιερά Οδό ΙΙ’’ που κυκλοφόρησε το 1999. Η μουσική του τραγουδιού ανήκει στον Francesco Sartori και οι στίχοι στον Lucio Quarantotto. Την ελληνική απόδοση έκανε ο Οδυσσέας Ιωάννου.

Το τραγούδι παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο το Φεβρουάριο του 1995 και το ερμήνευσε ο Andrea Bocelli. Παραδόξως, το τραγούδι πήρε την 4η θέση. Όταν όμως συμπεριλήφθηκε αργότερα στον προσωπικό δίσκο του Bocelli το τραγούδι γνώρισε μεγάλη επιτυχία φτάνοντας στο Νο 1 της Γαλλίας για 6 εβδομάδες (έγινε 3 φορές χρυσό) ενώ στο Βέλγιο έγινε το πιο επιτυχημένο single όλων των εποχών μένοντας στο Νο 1 του Βελγίου για 12 εβδομάδες όπου έγινε 6 φορές πλατινένιο!

Στη Γερμανία πούλησε πάνω από 2.000.000 αντίτυπα (4 φορές πλατινένιο) ενώ 4 φορές πλατινένιο έγινε στην Ολλανδία και 2 φορές στην Ιταλία.
_s.jpg)
Τον Νοέμβριο του 1996 ο Bocelli το τραγούδησε ντουέτο με τη Sara Brightman με νέο τίτλο ‘‘Time To Say Goodbye’’ προς τιμήν του Γερμανού παγκόσμιου πρωταθλητή του box, Henry Maske που έδινε τον τελευταίο του αγώνα. Η νέα εκτέλεση του τραγουδιού κυκλοφόρησε σε single γνωρίζοντας ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Ανέβηκε στο Νο 1 της Γερμανίας όπου έμεινε 14 εβδομάδες, πούλησε 3.000.000 αντίτυπα (δηλαδή 1.000.000 αντίτυπα περισσότερα από την πρώτη εκτέλεση) και έγινε 6 φορές πλατινένιο!
Η επιτυχία του τραγουδιού ήταν τόσο μεγάλη που γνώρισε δεκάδες εκτελέσεις μεταξύ των οποίων και από τη Donna Summer (!) και τη Νανά Μούσχουρη.

Ο Μάριος Φραγκούλης, που ερμήνευσε μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα το ‘‘Con Te Partiro’’, γεννήθηκε σαν σήμερα στις 18 Φεβρουαρίου του 1966 στη Ζιμπάμπουε (πρώην Ροδεσία), από Κερκυραίους γονείς. Μεγάλωσε στην Ελλάδα, όπου σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών, και στα 18 του χρόνια εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο όπου συνέχισε τις σπουδές του στην όπερα.
Κείμενο:
Κωνσταντίνος Παυλικιάνης