Μύδια
Μύδια ατμού με άσπρο κρασί
.1 κιλό Μύδια
.1 φλυτζάνι τσαγιού αρετσίνωτο Κρασί άσπρο
.2 μέτρια ψιλοκομμένα Κρεμμύδι(α)
.Αλάτι
.Πιπέρι
.2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος Μαϊντανός
-Πετάτε όσα μύδια έχουν ανοικτό ή σπασμένο κέλυφος.
-Τρίβετε τα κλειστά κελύφη με σκληρή βούρτσα και κόβετε τα "γένια" τους.
-Τα πλένετε καλά κάτω από ανοικτή βρύση και τα αφήνετε να στραγγίσουν.
-Βάζετε σε μια κατσαρόλα τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το μισό μαϊντανό, το κρασί και τα μύδια.
-Κλείνετε καλά την κατσαρόλα και τα αφήνετε να βράσουν σε δυνατή φωτιά για 6-8 λεπτά.
-Προσθέτετε το αλατοπίπερο.
-Σερβίρετε τα μύδια γαρνιρισμένα με τον υπόλοιπο μαϊντανο.
Top
Μύδια με μυρωδικά
.1 κιλό (με το κέλυφος) Μύδια
.2 μέτρια Κρεμμύδι(α)
.6 σκελίδες Σκόρδο
.1 μέτριο (μόνο το άσπρο μέρος) Πράσα
.1 φλιτζάνι Κρασί λευκό ξηρό
.1/4 φλιτζανιού Νερό
.1 κουτ. γλυκ. Πάπρικα
.1 κουτ. γλυκ. Θυμάρι
.1 κουτ. γλυκ. μαύρο Πιπέρι
.1/8 κουτ. γλυκ. Πιπέρι καγιέν
.1 κουτ. σουπ. Λάδι
.1/2 ματσάκι Ανηθος
.μερικές φέτες Λεμόνι(α)
-Πλύντε και καθαρίστε καλά τα μύδια.
-Αφήστε τα σ' ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν.
-Στη συνέχεια καθαρίστε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και το πράσο και ψιλοκόψτε τα.
-Ζεστάνετε το λάδι σε μια αντικολλητική κατσαρόλα.
-Ρίξτε μέσα τα κρεμμύδια, το πράσο, τα σκόρδα και το νερό.
-Σιγοβράστε τα περίπου για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
-Προσθέτετε το θυμάρι, τιην πάπρικα και το πιπέρι. Δυναμώστε τη φωτιά και ρίξτε το κρασί.
-Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα να πάρουν βράση.
-Ρίξτε τα μύδια, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να ανοίξουν.
- Πετάξτε όσα μύδια παρέμειναν κλειστά, γαρνίρετε με τις φέτες λεμόνι και τον άνηθο.
Top
Μύδια Σαγανάκι
.15-20 μύδια
.1/3 φλυτζάνι λάδι
.1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
.2 ντομάτες τριμμένες
.1/2 κουταλιά της σούπας πελτέ
.κομματάκια φέτα
-Καθαρίζετε τα μύδια πολύ καλά από τα "μαλλιά"
-Τα βάζετε σε μία κατσαρόλα με νερό και αφήνετε να βράσουν
-Όταν ανοίξουν τα αφήνετε λίγο ακόμα και τα σουρώνετε
-Χωρίζετε τη σάρκα από τα όστρακα και τα αφήνετε στην άκρη
-Βάζετε σε ένα μικρό τηγανάκι (σαγανάκι)το λάδι να κάψει
-Προσθέτετε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί
-Ρίχνετε την ντομάτα και τον πελτέ, ανακατεύετε και χαμηλώνετε τη φωτιά
-Μόλις πάρει βράση προσθέτετε τα μύδια και ψήνετε μέχρι να μείνουν με τη σάλτσα τους
-Ρίχνετε τη φέτα και ανακατεύετε
-Αφήνετε 5 λεπτά ακόμα στη φωτιά και σερβίρετε
Top
Μυδοπίλαφο
.1 κιλό με όστρακο Μύδια
.500 γρ. Καθαρισμένα Μύδια
.1/2 κούπα Λάδι
.1/2 κούπα ψιλοκομμένος Μαϊντανός
.Αλάτι
.Πιπέρι
.1 κούπα ψιλοκομμέν Κρεμμύδι(α)
-Με το συρματάκι της κουζίνας τρίβετε τα όστρακα των μυδιών και βγάζετε το μουστάκι τους.
-Τα πλένετε πολύ καλά, τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με μισή κούπα νερό, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ανοίξουν και τα αφήνετε στην άκρη.
-Πλένετε τα καθαρισμένα μύδια και περιμένετε να στραγγίσουν.
-Σε μια κατσαρόλα βάζετε το λάδι και τα κρεμμύδια να σοταριστούν.
-Προσθέτετε το ρύζι και το γυρνάτε μερικές φορές.
-Στο μεταξύ, στραγγίζετε τα μύδια με το όστρακο, μετράτε το ζουμί τους και προσθέτετε ζεστό νερό, τόσο, ώστε να συμπληρωθούν 4 κούπες.
-Ρίχνετε το νερό στο ρύζι.
-Προσθέτετε το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.
-Βράζετε τορύζι για 20' και έπειτα ρίχνετε μέσα όλα τα μύδια.
-Τα βράζετε άλλα 5' και τα σερβίρετε αμέσως.
|