Φοβάται μήπως χάσει την δουλειά του ο Ελληνας εργαζόμενος
Ανασφαλείς σχετικά με το εάν θα διατηρήσουν τη θέση εργασίας που έχουν εμφανίζονται οι Έλληνες και τάσσονται με υψηλό ποσοστό υπέρ των ευέλικτων συμβάσεων εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανεργία, με τη συντριπτική πλειονότητα να θεωρεί οτι η μονιμότητα είναι παρελθόν. Πρόκειται για δύο από τις διαπιστώσεις του Ευρωβαρόμετρου, που δόθηκε στη δημοσιότητα και αφορά την απασχόληση και την κοινωνική πολιτική στις 25 χώρες-μέλη. Η δημοσιοποίησή του έρχεται μια ημέρα πριν το έκτακτο συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης της Ε.Ε., όπου θα συζητηθεί η διευθέτηση του χρόνου απασχόλησης, με επίκεντρο την βρετανική πρόταση για 65ωρο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας χωρίς υπερωρίες, στο πλαίσιο ατομικών συμβάσεων. Ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, θα διαπραγματευτεί την πρόταση αυτή έχοντας συμμάχους τον Γάλλο, τον Ιταλό και τον Ισπανό συνάδελφο του. Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το διάστημα 5 Μαΐου έως 11 Ιουνίου και στη χώρα μας συμμετείχαν 1.000 πολίτες.
"Παρελθόν η μόνιμη θέση"
Στο ερώτημα αν πρέπει οι συμβάσεις εργασίας να καταστούν πιο ευέλικτες προκειμένου να ενθαρρυνθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας, το 75% των Ελλήνων άπαντα ναι, ενώ θετικές απαντήσεις δίνει το 72% των πολιτών στη Ευρώπη των 25%. Την ευελιξία στην αγορά εργασίας υποστηρίζει το 89% των Σλοβένων, το 85% των Πολωνών και Λιθουανών και το 58% των Τσέχων.
Για την πρόωρη συνταξιοδότηση, το 56% των Ελλήνων θεωρεί οτι ένας σημαντικός αριθμός στη χώρα μας συνταξιοδοτείται νωρίτερα. Μεγαλύτερο ποσοστό πρόωρης συνταξιοδότησης θωρεί ότι έχει στη χώρα του το 73% των Ούγγρων και χαμηλότερο οι Εσθονοί 17%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη των 25, εκτιμά οτι συνταξιοδοτείται πρόωρα το 45%.
Ακόμη, το 78% των Ελλήνων και το 84% των ευρωπαίων πολιτών πιστεύει οτι θα διατηρήσει τη θέση εργασίας το επόμενο εξάμηνο, ενώ λιγότερο αισιόδοξοι εμφανίζονται για την επόμενη διετία. Το 37% των Ελλήνων πιστεύει οτι θα έχει την δουλειά του τα επόμενα χρόνια και το 46% οι ευρωπαίοι πολίτες.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η συμμετοχή σε επαγγελματικά προγράμματα κατάρτισης για την βελτίωση των επαγγελματικών προσόντων. Το χαμηλότερο ποσοστό το έχουν οι Έλληνες με μόνο 9%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη των 25 είναι 24% στη Σουηδία 54% και στην Ολλανδία 42%.
Αλλά και η εκτίμηση από το 84% των Ελλήνων οτι η μόνιμη θέση είναι πλέον παρελθόν παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς το ποσοστό είναι μεγαλύτερο απο το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου οι θετικές απαντήσεις ανέρχονται σε 76%.
apn.gr
|