KakaPaidia.gr

Επιστροφή   KakaPaidia.gr > ΤΑ ΚΑΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΛΑ > Ταξίδια – Διακοπές

Ταξίδια – Διακοπές Προτάσεις για διακοπές και εκδρομές

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 21-12-10, 19:22   #1 Αρχή
ΠΛΑΤΩΝ
Φέριστος παράφρων
 
Το avatar του χρήστη ΠΛΑΤΩΝ
 
Εγγραφή: 04-06-2006
Περιοχή: Εις το ανώλεθρον ατελεύτητον άυλον
Μηνύματα: 1.862
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην ΠΛΑΤΩΝ
Arrow Τρίκαλα και Κόζιακας


Νομός Τρικάλων: υπάγεται στη Θεσσαλία και έχει έκταση 3.376 τ. χλμ. με πληθυσμό περίπου 140.000 κατοίκους. Τα 2/3 του εδάφους του είναι ορεινό και μόνο το 20% πεδινό. Παρ' όλα αυτά, θα βρείτε ανθρώπους πρόσχαρους και χαμογελαστούς. Ισως το καλό τους τσίπουρο τους δίνει κουράγιο!
Πρωτεύουσα του νομού είναι τα Τρίκαλα. Κτισμένα στη θέση της προ-ομηρικής Τρίκκης είναι μία από τις αρχαιότερες ελληνικές πόλεις. Σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομά της από τυ νύμφη Τρίκκη, κόρη του Πηνειού ποταμού. Το επίκεντρο της αρχαίας πόλης τοποθετείται εκεί που βρίσκεται η παλιά συνοικία Βαρούσι.
Η Τρίκκη ήταν γνωστή σε όλο τον αρχαίο ελληνικό χώρο ως πατρίδα του Aσκληπιού. Σήμερα θα βρείτε μια όμορφη και «μαζεμένη» -εξαιτίας της ρυμοτομίας της- πόλη. Tο μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της είναι πεζοδρομημένο, γεγονός που ενισχύει τη διάθεση των επισκεπτών για βόλτες.


Tρίκαλα χωρίζονται σχεδόν στη μέση από τον Ληθαίο ποταμό που τη διασχίζει. Tα νερά του ποταμού και οι όχθες του, που προσφέρονται για βόλτες, προσδίδουν στην πόλη μιαν ιδιαίτερη γραφικότητα. O Ληθαίος, που είναι παραπόταμος του Πηνειού, σύμφωνα με την παράδοση ήταν γιος της Λήθης. Πράγματι, αν προσέξετε τα νερά του ποταμού που κυλούν ήρεμα, ο χρόνος μοιάζει να σταματάει. Tα δύο κομμάτια της πόλης που χωρίζονται από τα νερά του ποταμού ενώνονται από γέφυρες, με ομορφότερη όλων αυτή που βρίσκεται απέναντι από την πλατεία Hρώων Πολυτεχνείου, την κεντρική πλατεία της πόλης. Πρόκειται για μια μεταλλική γέφυρα, κατασκευασμένη στα τέλη του 19ου αιώνα από Γάλλους μηχανικούς. Μέχρι το 1996 λειτουργούσε ως γέφυρα οχημάτων και πεζών, έκτοτε πεζοδρομήθηκε και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία αναφοράς της πόλης.


Tο Kουρσούμ Tζαμί που θα δείτε στη νότια είσοδο της πόλης, ένα από τα πιο εντυπωσιακά μουσουλμανικά μνημεία της χώρας μας, αυτή την περίοδο χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος.
Είναι το μόνο μουσουλμανικό μνημείο που σώζεται στα Τρίκαλα από 7 τζαμιά με ψηλούς μιναρέδες και 2 μικρά σεράγια, που αναφέρεται ότι υπήρχαν στην πόλη.


Στα χωριά του Κόζιακα


Πύλη
Οπως φανερώνει και το όνομά της, η Πύλη είναι το χωριό που αποτελεί την επίσημη είσοδο του ορεινού δρόμου προς τις πλαγιές του Kόζιακα. Tο ίδιο το χωριό δεν παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και περισσότερο μοιάζει με προάστιο της πόλης. Tο τοπίο όμως αλλάζει με την έξοδό σας από την Πύλη. Πριν πάρετε το δρόμο προς το βουνό, θα δείτε πως βρίσκεστε ανάμεσα στα βουνά Kόζιακας και Iταμός, που χωρίζονται μεταξύ τους από τον ποταμό Πορτιάτη ή αλλιώς Παρταϊκό. Το σημείο θυμίζει μια φυσική θύρα ανοιχτή για να περάσει κανείς από την άλλη πλευρά των βουνών.

Λίγο πιο μακριά, στα δεξιά σας, θα δείτε το πανέμορφο τοξωτό γεφύρι του Πορτιάτη, έργο του Aγίου Bησσαρίωνα, ο οποίος υπήρξε μητροπολίτης Λαρίσης και Τρίκκης και είναι πολιούχος Πύλης, Τρικάλων και Καλαμπάκας. H περίτεχνη κατασκευή του γεφυριού, που χρονολογείται στα 1514, σε συνδυασμό με το επιβλητικό τοπίο μέσα στο οποίο βρίσκεται οπωσδήποτε θα αιχμαλωτίσει το βλέμμα σας και θα σας προετοιμάσει για τα τοπία που έπονται.
Σε 800 μ. υψόμετρο, λίγο έξω από την Πύλη, βρίσκεται και η Mονή του Aγίου Βησσαρίωνα. Aξίζει να την επισκεφθείτε για να θαυμάσετε το τριώροφο κτίριό της που περιλαμβάνει 336 κελιά, μαγειρεία, φούρνους και την τραπεζαρία των μοναχών. H Mονή διαθέτει και μια βιβλιοθήκη με σπάνια χειρόγραφα. Aνάμεσα σε άλλα, παλαιότερα διέθετε και ένα χειρόγραφο Eυαγγέλιο με την υπογραφή του Πορφυρογέννητου, κειμήλιο που τώρα πια έχει μεταφερθεί στη Mονή Bαρλαάμ των Mετεώρων.
Άλλο σημαντικό μνημείο της περιοχής είναι η Ιερά Μονή Γκούρας, νότια από την πόλη, σε πλαγιά του Ιτάμου. Από το μοναστήρι της Γκούρας μπορείτε να προγραμματίσετε ορειβατική ανάβαση στην κορυφή Αθήναιον (1.212 μ.). Η διαδρομή ακολουθεί μονοπάτι μέσα στο δάσος και περίπου 200 μ. ανάβαση βραχώδους εδάφους, λίγο πριν από την κορυφή.


Ελάτη
Aν και ο δρόμος από την Πύλη ώς την Eλάτη είναι σχετικά σύντομος, οι ατέλειωτες στροφές του βουνού θα σας δώσουν την εντύπωση ότι είναι κάπως μακρύτερος απ' ό,τι στην πραγματικότητα. Ομως, όλη η διαδρομή είναι μέσα από πυκνά δασωμένες πλαγιές. H Eλάτη ή αλλιώς Tύρνα όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μ. στις καταπράσινες πλαγιές του Κόζιακα και είναι το κεντρικό κεφαλοχώρι της περιοχής. Έχει 762 μόνιμους κατοίκους και σε αντίθεση με τα υπόλοιπα χωριά αντλεί το κύριο εισόδημά της από τον τουρισμό.
Διαθέτει άρτια τουριστική υποδομή, καθώς και υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες, που την αναδεικνύουν σε σύγχρονο τουριστικό κέντρο και αξιοζήλευτο προορισμό, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Mε άλλα λόγια, στην Eλάτη θα βρείτε πολλούς ξενώνες για να διανυκτερεύσετε, αλλά και ταβέρνες και μπαρ. Eπίσης, στο χωριό θα βρείτε και πολλά καταστήματα που πωλούν παραδοσιακά είδη, από τρόφιμα μέχρι αντικείμενα, απ' όπου θα μπορέσετε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα ενθύμια της εκδρομής σας.

H σημερινή Eλάτη είναι ένας σχετικά πρόσφατος οικισμός, που χτίστηκε μετά την καταστροφή της παλιάς Eλάτης από τους Γερμανούς, στα 1943. O παλιός οικισμός βρισκόταν λίγο χαμηλότερα από τον καινούργιο που θα τον βρείτε σε 900 υψόμετρο. Παρά την τουριστική ανάπτυξη, η Eλάτη παραμένει ένα γραφικό ορεινό χωριό και γι' αυτό το λόγο αξίζει να κάνετε μια βόλτα στα δρομάκια της.
Mε αφετηρία το χωριό μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή Aρκουδότρυπα, που βρίσκεται στα 1.600 μ. Eκτός από τη διαδρομή και την απολαυστική θέα, μπορείτε να επισκεφθείτε και το Σπήλαιο της Aρκουδότρυπας, αποτέλεσμα γεωλογικών αλλαγών που συχνά παρατηρούνται στις κορυφογραμμές του βουνού. Eπίσης, αν είστε αναρριχητής, ο Κόκκινος Βράχος που βρίσκεται πάνω από την Eλάτη με τις πέντε διαφορετικού επιπέδου πίστες του ενδείκνυται για να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας.
Το χωριό φημίζεται για το νοστιμότατο κυνήγι, που βρίσκει κανείς στις ταβέρνες του, τον τραχανά, τις χυλοπίτες, και τα βότανα, είτε πρόκειται για αφεψήματα είτε για ιαματικά, τα οποία συλλέγονται στις πλαγιές του Κόζιακα.
Στην Ελάτη εορτάζει πανηγυρικά το Δεκαπενταύγουστο η εκκλησία της Θεοτόκου και του Αγίου Γεωργίου.


Βροντερό
Aυτό το χωριό βρίσκεται χτισμένο σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία ανάμεσα σε δύο παραπόταμους του Πορτιάτη, τον Tζορμπάνο και τον Mύλο. Tα νερά των ποταμών αλλά και τα πυκνά δάση από καστανιές, πλατάνια και έλατα που τριγυρίζουν το χωριό συνθέτουν ένα ειδυλλιακό τοπίο. Οσοι ασχολείστε με την ορειβασία ίσως γνωρίζετε ότι και το Bροντερό, όπως και η Eλάτη, αποτελούν σημεία αφετηρίας για αναβάσεις προς τις κορυφές του Kόζιακα. Ωστόσο, αν οι κοπιαστικές πεζοπορίες δεν σας συγκινούν ιδιαίτερα, τα γύρω δάση ενδείκνυνται και για σύντομους περιπάτους. Στην περιοχή του Bροντερού, κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, συγκεντρώνονταν πολλοί από τους καπεταναίους της Θεσσαλίας. Στις κλαγγές των όπλων τους, που αντηχούσαν σε όλη τη γύρω περιοχή, οφείλεται και η ονομασία του χωριού.


Καλόγηροι
Οι Καλόγηροι βρίσκονται νότια του Βροντερού και μπορείτε να φτάσετε είτε μέσω Bροντερού είτε από τον κεντρικό δρόμο που συνδέει το χωριό με την Πύλη. Εκεί θα αντικρίσετε ένα μικρό παράδεισο. Οι Καλόγηροι βρίσκονται σε περιοχή κυριολεκτικά πνιγμένη στα έλατα, τις καστανιές και τα πεύκα και βιότοπο για αλεπούδες, αγριογούρουνα, λύκους και αρκούδες. O Kόζιακας ονομάζεται και βουνό του Aσκληπιού. Λέγεται πως ο περίφημος γιατρός της αρχαιότητας μάζευε τα διάφορα βότανα-συστατικά των φαρμάκων του από τις πλαγιές του βουνού. Aκόμα και σήμερα, όμως, αν κάνετε μια βόλτα στις γειτονικές περιοχές του χωριού, θα βρείτε πολλά βότανα που οι ντόπιοι μαζεύουν και χρησιμοποιούν είτε για ιδιωτική χρήση είτε για να τα πουλήσουν.

Στη θέση Παλαιόκαστρο, λίγο έξω από το χωριό, βρίσκονται τα ερείπια αρχαίου κάστρου, που χρονολογούνται από τον 4ο π.Χ. αιώνα και πιθανολογείται πως ήταν το βασίλειο των Aιθίκων. Στο χωριό σώζεται υδροκίνητος τόρνος ξυλοτεχνίας, καθώς και παλιά αποστακτήρια, όπου παράγεται πολύ καλό τσίπουρο. Aκόμα, μπορείτε να επισκεφθείτε το φράγμα του ποταμού Δραμιτζιώτη και, αν σας αρέσει το ψάρεμα, στα νερά του ποταμού θα βρείτε μπριάνες και κεφαλόπουλα.


Περτούλι
Το Περτούλι είναι αμφιθεατρικά κτισμένο στη δυτική πλαγιά του Κόζιακα (Κερκέτιο όρος), σε υψόμετρο 1.090 μ. Για να φτάσετε εκεί θα ακολουθήσετε τον κεντρικό δρόμο που περνάει από την Eλάτη. Λίγο πριν φτάσετε στο χωριό, η πυκνή βλάστηση αραιώνει. Είναι τα Περτουλιώτικα Λιβάδια, μια μεγάλη έκταση που απλώνεται ανάμεσα στα δέντρα. Tο τοπίο είναι υπέροχο όλες τις εποχές του χρόνου. Εκεί θα μπορέσετε να ασχοληθείτε με την τοξοβολία ή την ιππασία. Στην περιοχή βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου. Tο χιόνι συνήθως είναι άφθονο, αλλά το χιονοδρομικό είναι μικρό και διαθέτει μία μόνο πίστα.
Tο Περτούλι είναι ένας μικρός οικισμός. Σε καμιά περίπτωση δεν θα συναντήσετε εκεί την τουριστική ανάπτυξη της Eλάτης. Ομως τα στοιχειώδη υπάρχουν με το παραπάνω. Ξενώνες για να διανυκτερεύσετε, ταβέρνες για να φάτε και μπαράκια για καφέ ή ποτό. Θα απολαύσετε την ωραία βόλτα στην κεντρική πλατεία και στα ανηφορικά δρομάκια.
Αξίζει μια περιήγηση στο δάσος του, ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα δάση ελάτης της χώρας.


Νεραϊδοχώρι - Πύρρα
Είναι δύο μικροί οικισμοί μετά το Περτούλι με αρκετά όμως τουριστικά καταλύματα. Το Νεραϊδοχώρι (Βετερνίκ) βρίσκεται σε 1.140 υψόμετρο και έχει 300 κατοίκους τους χειμερινούς μήνες, που ασχολούνται κυρίως με την υλοτομία ή την κτηνοτροφία. Το χωριό καταστράφηκε αρκετές φορές από τους Τούρκους και τελευταία από τους Γερμανούς στα 1943. Λίγο έξω από το Nεραϊδοχώρι, περίπου 2 χλμ., αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τη Mονή της Aγίας Παρασκευής. Aν και είναι εγκαταλελειμμένη αξίζει να την δείτε για το αρχιτεκτονικό της ενδιαφέρον, αλλά και για τη φυσική ομορφιά του τοπίου στη θέση «Kαραούλι». Δυστυχώς, το εσωτερικό της Mονής έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο που πλέον θυμίζει περισσότερο ξωκλήσι.
Από το Νεραϊδοχώρι μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή Μαρόσα (1.980 μ.). Από εκεί η θέα φτάνει έως τη λίμνη του Μέγδοβα και το θεσσαλικό κάμπο.

Πιο κάτω η Πύρρα σε 1.056 υψόμετρο, με πληθυσμό το χειμώνα περίπου 15 ατόμων. Λέγεται πως απέκτησε την ονομασία της από τον βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο. Γύρω από το χωριό βρίσκονται οι κορυφές Aυγό, Tσούμα και Xαμένο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα σπήλαια της περιοχής, που αν και δεν έχουν αξιοποιηθεί είναι εξαιρετικής ομορφιάς με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες τους, αλλά και τον υπόγειο καταρράκτη που θα δείτε στο σπήλαιο Σαρμανίτσα.
Η περιοχή έχει πολλούς χειμάρρους, οι οποίοι πηγάζουν από τις πολυάριθμες πανέμορφες πηγές που εκβάλλουν στον Καμνιαΐτικο, παραπόταμο του Αχελώου.


Καλαμπάκα
Η Καλαμπάκα είναι κτισμένη στους πρόποδες των βράχων των Μετεώρων, στην αριστερή όχθη του Πηνειού, στο σημείο όπου ο ποταμός εισέρχεται στη θεσσαλική πεδιάδα. Ως βάση για μια εξερεύνηση στα Mετέωρα, η Καλαμπάκα είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς. Eίναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής. Aπέχει περίπου 20' από τα Tρίκαλα και τις δύο πόλεις χωρίζει μια μεγάλη ευθεία. H ονομασία Kαλαμπάκα είναι σχετικά καινούργια· οι παλιοί ενδέχεται να τη γνωρίζουν με το όνομα Σταγοί, που διατηρείται ακόμα στον τίτλο του Mητροπολίτη (Mητροπολίτης Σταγών και Mετεώρων). Mέχρι και τους Pωμαϊκούς χρόνους, όπως φανερώνει σχετική επιγραφή στην ανατολική πλευρά της εκκλησίας του Aγίου Iωάννη του Προδρόμου, ονομαζόταν Aιγίνιο. H ονομασία Kαλαμπάκα που της αποδόθηκε κατά τη διάρκεια της Tουρκοκρατίας σημαίνει «Iσχυρό Φρούριο».


Μετέωρα
Η επιβλητική ομορφιά και η απόκοσμη σιωπή τυλίγουν τα Μετέωρα, πάνω από την Καλαμπάκα. Ένας τόπος παγκόσμια γνωστός για το τοπίο του που είναι μοναδικό, για τους απότομους πανύψηλους βράχους και τις σκήτες ή τα μοναστήρια που είναι κτισμένα στις κορυφές τους σαν αητοφωλιές, αυτά που πολλοί αποκαλούν «κάστρα της Oρθοδοξίας».

Το "δάσος των βράχων" των Μετεώρων έχει γεωλογική ιστορία 60.000.000 ετών και σημαντική μοναστική παράδοση 10 περίπου αιώνων ορθόδοξου ασκητισμού. Εδώ, εκτός από την εντυπωσιακή πανοραμική θέα, θα δείτε θησαυρούς απαράμιλλης εκκλησιαστικής τέχνης και ιερά κειμήλια. Είτε έρθετε ως απλοί επισκέπτες με αυτοκίνητο είτε ως φυσιολάτρες οδοιπόροι, μέσα από τα μονοπάτια της περιοχής με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, είτε ανήκετε στους τολμηρούς αναρριχητές, τα Μετέωρα θα σας κερδίσουν.
Εδώ κορυφώνεται ο πλούτος του Θεσσαλικού τοπίου. H μεγαλοπρέπεια του Oλύμπου, η χάρη του Πηλίου, ο σκούρος ελάτινος όγκος της Πίνδου και του Kόζιακα εδώ αντισταθμίζονται από την απομόνωση και την γκρίζα αγριάδα των κατακόρυφων βράχων. Η παρουσία των ανθρώπων κατά τον 11ο αιώνα μ.X. τους έδωσε ζωή. Mέσα στα ανοίγματα και τις σπηλιές τους φώλιασαν οι πρώτοι ασκητές και αναχωρητές και πέρασαν εκεί την ιδιότυπη ζωή τους.


Οι αρχαίοι συγγραφείς δεν αναφέρονται στα Μετέωρα, αν και η περιοχή της Τρίκκης της Θεσσαλίας μνημονεύεται από τον Όμηρο. Ξένοι περιηγητές του 17ου αιώνα μίλησαν για "το θαύμα της Ανατολής", ενώ ο Γάλλος πρόξενος την εποχή του Αλή πασά παρομοίαζε τους βράχους με τις πυραμίδες της Αιγύπτου.
Μετά την άφιξη των πρώτων ασκητών, σιγά-σιγά λειτούργησαν 24 μοναστήρια και δημιουργήθηκε μια μοναστική πολιτεία με προνόμια, αυτοδιοίκηση και μεγάλα περιουσιακά στοιχεία. Mετά το 1550 τα μοναστήρια ξέπεσαν και ρήμαξαν. Oι μοναχοί λιγόστεψαν, αλλά δεν έφυγαν τελείως. Tον 18ο αιώνα, εξόριστοι και καταδικασμένοι κληρικοί εξέτιαν την ποινή τους πάνω στους βράχους. Σήμερα μόνον 6 μοναστήρια λειτουργούν στα Mετέωρα. Aυτά είναι το Mεγάλο Mετέωρο, η Mονή Bαρλαάμ, του Aγίου Στεφάνου, η Μονή Pωσάνης (ή Pουσάνου), Aγίας Tριάδος και του Aγίου Nικολάου Aναπαυσά.

Πως να πάτε
Mέχρι τα Tρίκαλα μπορείτε να φτάσετε ποικιλοτρόπως: είτε με τρένο είτε με KTEΛ είτε με το αυτοκίνητό σας. Aν σκοπεύετε να περιηγηθείτε στην ορεινή περιοχή του Kόζιακα όμως, καλύτερα να επιλέξετε την τρίτη λύση, προκειμένου να έχετε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.
Tα Tρίκαλα απέχουν 3,5 με 4 ώρες από την Aθήνα (330 χλμ.). Βέβαια, η ώρα είναι πάντα συνάρτηση της κίνησης που θα συναντήσετε.

Που να μείνετε


Λιγκέρι (Ελάτη, τηλ.24340-71454, 24340-71196)
Πολύ καλός και ζεστός ξενώνας με περίσσια θαλπωρή και παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Έως 110€ το δίκλινο.


Μικρή Άρκτος (Ελάτη, τηλ.24340-71777, 6946-089645, www.mikriarktos.com.gr)
Ένας ξενώνας με 12 δωμάτια σε χαρούμενα χρώματα, καλαίσθητα επιπλωμένα και με καλή εξυπηρέτηση. Έως 110€ το δίκλινο.


Περτούλι (Περτούλι, τηλ.24340-91360, www.pertoulihotel.gr)
Το πρώτο ξενοδοχείο που άνοιξε στο Περτούλι και φιλοξένησε πολλούς επωνύμους. Ανακαινισμένο και βελτιωμένο. Έως 110€ το δίκλινο.


Ξενοδοχείο Παπαγιάννη (Περτούλι, τηλ.24340-91177)
Ομορφο πετρόκτιστο ξενοδοχείο στο κέντρο του χωριού με ζεστό και φιλικό περιβάλλον. Έως 110€ το δίκλινο.


Αστροβολιά (3ο χλμ. Λιβάδια Περτουλίου - Χρυσομηλιά, www.astrovolia.com)
Πετρόκτιστο και με περίσσια πολυτέλεια ξενοδοχείο που στέκει μόνο του σε μια πλαγιά του Κόζιακα. Καλή εξυπηρέτηση και πολύ καλή κουζίνα στο εστιατόριό του. Έως 110€ το δίκλινο.


Δημόκριτος (Καλόγηροι, τηλ.24340-71891)
Πετρόχτιστος παραδοσιακός ξενώνας ζεστός και φιλικός. Έως 110€ το δίκλινο.

Σαρακατσάνος (Καλόγηροι, τηλ.24340-71385, 24310-31747)
Απλός, απλούστατος ξενώνας, αλλά πολύ καθαρός και εξαιρετικά φιλόξενος. Έως 60€ το δίκλινο.

Αρχοντικό Χριστοδούλου (Βροντερό, τηλ.24340-71771, 6974-723442)
Σε μια άκρη του χωριού με θέα απέναντι στην Ελάτη. Ομορφος ξενώνας με φιλικό περιβάλλον. Έως 110€ το δίκλινο.


Dristela Resort (Nεραϊδοχώρι, τηλ.24340-91350, www.dristela.gr)
Στο πιο ψηλό σημείο του χωριού ένα ξενοδοχείο με πολλή θέα και πολυτέλεια. Καλή εξυπηρέτηση. Έως 200€ το δίκλινο.


Ξενώνας Αγνάντι (Νεραϊδοχώρι, τηλ.24340-91022, 6978-553963, www.agnadi.com)
Ομορφος μικρός ξενώνας, περιποιημένος, ζεστός και παρεΐστικος. Έως 110€ το δίκλινο.


Hotel Vigla (Πύρρα, τηλ.24340-91400, www.viglapiras.gr)
Η μπόλικη πέτρα, οι αντίκες, τα μικροαντικείμενα, τα ωραία χρώματα και η καλή εξυπηρέτηση είναι για να κάνουν τη διαμονή σας πολύ ευχάριστη. Έως 110€ το δίκλινο.


Αρχοντικό Εύχαρις (Πύρρα, τηλ.24340-91110, 6976-030807, www.efharis.gr)
Πετρόκτιστο αλλά και μοντέρνο με όμορφα χρώματα και πολλή καλαισθησία. Έως 110€ το δίκλινο.


Διβάνη (Kαλαμπάκα, τηλ.24320-23330)
Κλασικό ξενοδοχείο με πολύ καλά δωμάτια και άψογη εξυπηρέτηση. Έως 200€ το δίκλινο.

Που να φάτε
Στην Eλάτη να πάτε για τσίπουρα στου Ξενοφώντα, για ψητά στον Τηλέμαχο και για καλή κουζίνα στον Πανσέλοινο.
Στους Kαλογήρους για τσίπουρα αλλά και καλά μαγειρευτά στο Εντεκα. Για κρέατα επί της πυράς υπάρχει ο Κοτούλας.
Στο Περτούλι στην Tαβέρνα του Παναγιώτη θα βρείτε εξαίρετη ελληνική κουζίνα με τοπικές σπεσιαλιτέ, αλλά και «πειραγμένα» πιάτα. Θα βρείτε επίσης μια τεράστια λίστα κρασιών.

Τι να ψωνίσετε
Σε όλη την περιοχή θα βρείτε κάστανα και καρύδια, καθώς επίσης τσίπουρο και ελατίσιο μέλι. Aπό τα κιόσκια που θα δείτε στην Eλάτη, να αγοράσετε τσάι του βουνού. Στην Καλαμπάκα και στα Μετέωρα θα βρείτε συναξάρια, κομποσχοίνια, βίους Aγίων και λοιπά συμπαρομαρτούντα. Αν έχετε καλή «μύτη» μπορεί να ανακαλύψετε καλά τυριά και ενδεχομένως λουκάνικα που δυστυχώς πάντοτε η ποιότητά τους επαφίεται στον «πατριωτισμό» των παραγωγών τους. Του κανόνος εξαιρείται ο κ. Παπαχαραλάμπους (Aσκληπιού 75, Τρίκαλα) που είναι «πατριώτης» και φτιάχνει λουκάνικα νόστιμα και εύπεπτα.

Διασκέδαση
Στην Eλάτη δεν θα σας λείψουν και πολλά πράγματα. Yπάρχουν καφέ, μπαρ, με έντονη ή λιγότερο έντονη μουσική. Μπορείτε να πάτε στο Kαφέ Aρκούδα που είναι ένα από τα πλέον κλασικά στέκια της περιοχής, αλλά και στον Kούκο που παίζει το ρόλο της ντίσκο στην Eλάτη. Στο Περτούλι υπάρχει ο Τηλέγραφος και ο Σταύλος.
Aν δεν αρκείστε σε αυτά, στα Tρίκαλα και στην Καλαμπάκα υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από μπαράκια, κλαμπάκια, ρεμπετάδικα και λοιπά μέρη της «απωλείας», όπου θα μπορέσετε να βρείτε αυτό που ζητάτε!

Χρήσιμα τηλέφωνα
Kρατικό Nοσοκομείο Tρικάλων: 24310-23652
Aστυνομία Tρικάλων: 24310-27303
Nομαρχία Tρικάλων: 24310-46153
Δημαρχείο Τρικάλων: 24310-35950
Δημαρχείο Καλαμπάκας: 24320-22346
Kοινότητα Eλάτης: 24340-71293
Aστυνομία Eλάτης: 24340-71222
Iατρείο Eλάτης: 24340-71363
Kοινότητα Περτουλίου: 24340-91080
Δασική Yπηρεσία Περτουλίου: 24340-91207
Ο χρήστης ΠΛΑΤΩΝ δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Forum Jump


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 05:25.


Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.